Wednesday, April 05, 2006

Nejsem si úplně jistá,

odpověděla. „Mám jen dojem, že je to on. Mohla bych to říct líp, kdybych ho viděla osobně.“
„Jistě,“ souhlasil poručík a vydal se hledat místo, kam by se mohla uchýlit, než druhý den ráno odjede do St. Louis.
O dva měsíce později, když se synem strojila vánoční stromeček, se ozval telefon z Havaje. Jednoho z únosců pravděpodobně chytili.
Havajské ostrovy jsou tvořeny sopkami. Některé jsou dávno mrtvé, ale některé jsou dosud aktivní. Když geologové porozuměli tomu, jak se pohybovala a lámala zemská kůra, snadno vysvětlili, jak se ostrovy utvářely. Bylo obtížnější zjistit, jak se utvářely, než kdy se to stalo.
Tichý oceán je obklopen ohnivým kruhem. Na jeho průměru se nacházejí místa, kde se žhavé magma snaží prorazit k zemskému povrchu, a někdy dokonce skrz něj. Výsledkem této snahy jsou řetězy sopek, oblasti horkých pramenů a gejzírů a krajiny, které trpí častým zemětřesením. Kruh je ohromný. Rozprostírá se od amerického pobřeží, kde najdeme sopky jako Parícutin a Svatá Helena či vysoké štíty Aljašky, přes Beringovu úžinu na Sibiř, vede kolem Kamčatky dolů přes Fudžisan a další hory japonského souostroví a dál jihovýchodní Asií. Patří sem také oblasti gejzírů na Novém Zélandu. Tento kruh obklopuje skupinu tektonických plato – masu kůry a tekutiny viskózního vnitřku země. Největší z nich je samotné Tichomořské plato.