Monday, May 10, 2010

LEGENDA O ZKÁZE LIDSTVA A ODCHODU REOVU DO NEBE.

Ihned byli mu tito poslové přivedeni a Veličenstvo tento bůh [jim] řekl: "Vydejte se mi na cestu do Jebu a přineste mi co nejvíce plodů mandragory!"
Když mu byly tyto plody mandragory přineseny, dal je Veličenstvo tento bůh rozemlíti onskému Sektiovi a otrokyně rozmílaly zatím ječmen na vaření piva. Pak nasypány byly tyto [rozemleté] plody mandragory do nápoje, takže vypadal jako lidská krev; bylo navařeno tohoto piva 7000 džbánů. Veličenstvo král Horního i Dolního Egypta. Re přišel se na toto pivo podívati s těmito bohy. Když se rozednilo onoho dne, kdy byli lidé pobíjeni od bohyně, postupující na sever, řekl Veličenstvo Re: "Jest to vskutku dobré. Tím zachráním lidstvo." A dále řekl Re: "Odneste to tam, kde hodlá vražditi lidstvo!"
Veličenstvo král Horního i Dolního Egypta Re rozkázal za tmavé noci, aby tento uspávající nápoj byl rozlit, takže pole byla zaplavena z vůle Veličenstva tohoto boha na čtyři pídě [vysoko].
Bohyně vyšla ráno a našla zaplavená pole. Její obličej se rozveselil. Jala se píti a chutnalo jí to. A opojivši se, vrátila se, nepoznávajíc lidí.
Veličenstvo Re řekl této bohyni: "Buď vítána, Přívětivá!" a dále řekl Veličenstvo Re o této bohyni: Budiž jí připravován o výročních svátcích uspávači nápoj a budiž pak dán otrokyním!
A dále řekl Veličenstvo této bohyni:
Pak řekl Veličenstvo Re: "Jakože žije, srdce mé nemá chuti býti pohromadě s lidmi. Pobil bych je, jako by jich ani [nikdy] nebylo, kdyby nebylo přilišné mé dobroty!"
Bozi, kteří byli v jeho průvodu, řekli: "Neodcházej, jsa roztrpčen! Jsi silný, když chceš!"
Veličenstvo tento bůh řekl pak Veličenstvu Nunovi: "Mé tělo jest od prapočátku slabo; nevydám se nebezpečenství, že mne jiný předstihne!"
Veličenstvo Nun řekl: "Synu můj Šve! [Dej] své oko svému otci Reovi, aby ho chránilo!" — "Moje dcero Nuto! Posaď si ho5 na svá záda!"
Nut řekla: "Jak to, můj otče Nune?" — To řekla Nut v
Nut proměnila se v krávu a Veličenstvo Re ocitl se na jejím hřbetu. Lidé spatřili Rea na hřbetu krávy, a řekli mu: porazíme tvé nepřátele, rouhající se !
Jeho Veličenstvo odešel do paláce [na hřbetě] této krávy a bydlel v něm společně s bohy. Země ocitla se v temnotě.
Když nastalo jitro následujícího dne, lidé vyšli, nesouce luky ze dřeva , a stříleli šípy na nepřátele.
Tu řekl Veličenstvo tento bůh: "Vaše hříchy buďtež vám odpuštěny!"
Bojovníci Nastala seč,
Tento bůh řekl Nutě: "Posadil jsem se na tvůj hřbet, abych se mohl rozhlížeti.

Labels: