Saturday, July 08, 2006

Nejdřív musí uvážit, jaké má vlastně možnosti. Jestli se rozhodne předat vzkaz bezpečnostní službě, bude muset vysvětlovat, proč už to neudělal dřív. Určité vysvětlení by se našlo. Mohl by říct, že nechtěl dát papír Jamesonovi Burfordovi, protože byl opilý. To by mohlo vysvětlit jeho chování aspoň po určitou dobu, přinejmenším dokud se nevrátili na Hermes.
Ale neřeší to, proč ho nepředal po návratu.
Zamyšleně spolkl poslední doušek kávy a hleděl na moře. Byl to uklidňující pohled. Hermes byla jedna z pěti hlavních lodí. Doplňovalo je dvanáct menších. Lodě se shromáždily kolem místa, jež leželo nad dosud nevzniklým ostrovem pod hladinou.
Největší byla samotná vrtná loď. Byla následnicí lodi Gomar Explorer, neutrálně pojmenovaná Sandusky, neboť toto jméno nenaznačovalo nic z toho, k čemu byla určena. Byl tu také plovoucí hotel Hermes, na němž se právě nacházel, a dále minolovka, používaná jako zásobárna, malý tanker, zásobující ostatní lodě palivem, a raketami vyzbrojený křižník jménem Alamagordo, jehož poslání nebylo sice zcela jasné, ale bezpochyby závažné. Bylo jisté, že rakety můžou být v případě potřeby odpáleny. Tak na co tu tedy je? Má odrazit ruský nebo čínský podmořský útok? Anebo – a při té myšlence Bor těžce polkl – poslat celou flotilu Projektu Vulkán ke dnu, kdyby se ukázalo nutné projekt zatajit?