Wednesday, August 22, 2007

Nancy napadlo, aby ho vzali na prohlídku Parku Volcano. Chlapci zazářily oči. „Máma říkala, že je moc pěkný,“ prohlásil, našel v ruksaku tričko s Madonnou a oblékl se na výlet. Jeli okolo velkého kráteru od hotelu, kde (ale nikdo se o tom nezmínil) ukradl Lono auto. Nancy Cheeová řídila. David se nahýbal dopředu z úzkého zadního sedadla a komentoval okolí. Vystoupil se Stephenem na vyhlídce, pod níž ležel ohromný kráter. Chlapec si dělal snímky malým fotoaparátem a fascinovaně naslouchal Davidovu výkladu. Ptal se pouze na to, na co mu David rád odpovídal. Nezeptal se například na lávovou strž, když ji bez zastávky míjeli. Možná ji nepostřehl. Nebo možná věděl, proč tu nezastavili.
Zastavili se na vyhlídce na vrcholový kráter Kilauey, který se nazývá Halemaumau. David s chlapcem nechali Nancy v autě, kde se pokoušela vyladit vysílačku. Když David vyslovil jméno kráteru, cítil, jak hoch ztuhl. „To není Mau-Mau podle Afričanů,“ řekl rychle. „To je jen starý havajský název, který se vyslovuje stejně.“
Chlapec zamyšleně přikývl a fotil si stále stoupající vulkanickou páru. Když se nadechl sirného výparu, rozkašlal se a pohlédl na Davida.