Wednesday, August 08, 2007

Pravděpodobnost může být, počítal si pro sebe, milion ku jedné – ne, milion ne, ale tisíc ku jedné, snad. Nebo sto ku jedné? Ale kód spouště má konečný počet bitů informací; sekvence trvá jen osm desetin vteřiny. Pokud vysílající mění kombinaci nepravidelně, může jich zkusit téměř osmdesát za minutu, a to trvá už dvacet, ne, teď už téměř třicet pět minut, což znamená, že měl možnost vyzkoušet už téměř tři tisíce kombinací.
Bor se snažil uklidnit se. Dělalo se mu špatně díky pohybu boje, které se přidržoval, ale hlavně proto, že věděl, co se nachází uvnitř.
Aspoň nenamontovali detonátor do samotné bomby, říkal si, když uvolnil poslední úchytku a začal tahat mokrý a kluzký válec ven. Takže nemůže dojít k jadernému, ale jen k chemickému výbuchu. A je velmi nepravděpodobné, ne-li zcela nemožné, aby samotná chemická exploze vyvolala explozi nukleární.
Pokud by se to stalo, nikdy by se to nedozvěděl. Tři tisíce dvě stě metrů vody mezi ním a vrcholkem Loihi by se proměnilo v plazmu. Stejně jako on. Z Arkadije Bora by nezbylo nic jiného než disociované ionty, které plovou vzduchem do celého světa. Nebylo pro něj žádnou útěchou, že by zemřelo mnohem víc lidí než jen on.
Když konečně vytáhl ze zásuvky anténu ven a tím zajistil, že nálož nevybuchne, měl jenom čas hodit ji předákovi do čekajícího člunu. Pak mu uklouzla ruka a spadl do moře.