Sunday, March 18, 2007

Náš projekt je mnohem menší, ve vztahu k počítačové simulaci má intenzitu asi jedné setiny. Podle výpočtů neochladí Zemi do takové míry – patrně ne víc než o tři stupně. Hlavní dopad bude mít na zemědělství, zejména na pěstování obilí v severních šířkách. Spojené státy zaznamenají jisté ztráty na farmách od čtyřicátého druhého stupně šířky, což je sever Omahy a Des Moines. Dál na sever bude přirozeně působení horší.
Celkový objem prachu byl pečlivě propočítán. Zredukuje úrodu pšenice v období dvou let o dvacet procent, ale Spojené státy běžně produkují velké zásoby. Během těchto let prostě nedojde k vyprodukování zmíněných zásob. Pokud si jenom trochu utáhneme opasky, budou zásoby stačit. Horší bude, že bude možná nutné dát část potravy určené pro zvířata lidem, takže dojde ke zkrácení potravního řetězce.
Žádný Američan nebude trpět nedostatkem chleba, ale steaky budou vzácnější.
Sovětský svaz na tom ovšem bude hůř.
Když se podíváte na mapu, zjistíte, že nejlepší obilnářské oblasti leží severně od 42. stupně. Jejich krátké vegetační období, průměrné teploty a veškeré klimatické faktory jsou již téměř na samém kraji vegetačních možností. I v běžném roce potřebují Sověti dovézt mnoho tun obilí. Je vykalkulováno, že během dvouletého období, kdy bude působit prašný mrak, dojde k sedmdesátiprocentní redukci úrody. Sověti nebudou s to překonat tento nedostatek tím, že přestanou krmit zvířata. Nebudou schopni dovézt dostatečné množství ze zahraničí, protože nebude existovat žádná nadprodukce.
Jako důsledek se rozšíří hladomor.
Sociální a politické důsledky nespadají do oblasti mé expertizy, takže je nebudu komentovat – uvedu pouze, že působení na sovětský stát bude srovnatelné s důsledky druhé světové války.
Máte nějaké otázky?“
Byla pouze jedna. „Chtěl bych se zeptat na jednu věc,“ řekl důstojný muž v první řadě. „Bude Kanada zasažena stejně těžce jako Sovětský svaz?“
„Ještě trochu hůř, senátore. Ano. Musím zopakovat, že to není oblast mé expertizy, ale předpokládám, že relativně nepočetné kanadské obyvatelstvo bylo zahrnuto do celkového výpočtu pro Severní Ameriku.“