Monday, March 26, 2007

„Půjde o místa, jako je Afghánistán, Polsko a Československo? A o jednostranné odzbrojení, takže si Američani nechají své křižující rakety a řízené střely? Myslíš, že Sovětský svaz musí kapitulovat?“
„A proč ne,“ opáčil. „Kapituloval by kvůli svobodě.“
Zasmála se. Byl to kovový smích „Kvůli svobodě, kterou bys ty ukořistil, samozřejmě,“ řekla krutě. „Takové svobodě, která by ti umožnila groteskní sexuální akty do úst a zadnic mužů – nebo snad dáváš přednost ženským, Bore? Že to pro tebe dělají! Jsem z tebe znechucená. A teď mazej do auta.“ Pokynula napřaženým deštníkem a pak jím Bora píchla.
Bor poslušně vstal. Byl poražen na všech frontách.
A přece…
A přece, uvažoval, přece z toho můžu něco vytěžit. Předpokládejme, že udělám, co se po mně chce. Pokud budu chytrý a opatrný, Američani se to nemusí nikdy dozvědět a já můžu žádat určité záruky. Snad bych mohl chtít i něco víc, přemýšlel, když kráčel podél pomalované dodávky k ženině toyotě. Peníze? Proč ne? Určitě by mi tajné fondy KGB mohly nabídnout měsíčně pár tisíc dolarů, řekněme na účet do Švýcarska.
To ho rozveselilo. A také by mi mohli dát určité záruky, že se dceři nic nestane …
Podivil se, když náhle uslyšel tlumený výkřik ženy, která šla za ním.
Otočil se a strnul. Plážoví povaleči přerušili hovor s dívkou u pultu a blížili se k nim. Dveře dodávky se otevřely a vyskočil z nich velký chlap, který prudce udeřil jeho společnici do zátylku čímsi, co vypadalo jako baseballová pálka.
A pak už se všechno udalo rychlostí blesku. Velký muž popadl ženu za ramena a vtáhl ji do dodávky. Hoši od pultu vzali Bora z každé strany za jednu ruku a táhli ho za ní. V mžiku byl uvnitř a dveře se za ním zavřely.
Uvnitř dodávky bylo několik matrací a dřevěná lavice podél jedné stěny. Dva muži si sedli na lavici a bezvědomou ženu hodili na matraci. Jeden chlapík se vydrápal na sedadlo řidiče a nastartoval. Bora nechali potupně klečet na další matraci. Zamotala se mu hlava, když dodávka zrychlila, jak opouštěla parkoviště lokálu Sam's All-Nite Drive-In.